Brandende Kwesties: Jong en geronseld

Het verhaal van een ex-Syriëganger

Er wordt veel over gezegd en geschreven: de ex-Syriëganger. Zijn het radicale fundamentalisten met een duidelijk doel voor ogen of kwetsbare jongeren die terecht zijn gekomen in de handen van kalifaatverheerlijkers en jihadronselaars? Wat beweegt ze om naar Syrië af te reizen? Waarom keren ze terug? En welke consequenties heeft het vertrek voor Syriëgangers na hun terugkeer in Nederland?

Brandende Kwesties

Dinsdag 8 mei, 17.30 - 18.45 uur, Kohnstammzaal (09A10), Kohnstammhuis

Circa 300 geradicaliseerde Nederlanders vertrokken in de afgelopen jaren richting Syrië, in de meeste gevallen om deel te nemen aan de gewapende strijd. Anderen zijn hier gebleven om verschillende redenen.

Wie zijn die Syriëgangers en wat is hun verhaal? Welke factoren hebben invloed op het radicaliseringsproces? Wat kunnen betrokken partijen, zoals familieleden, docenten, jongerenwerkers doen om jongeren te behoeden voor deze factoren? En wat is de rol van de overheid en de islamitische gemeenschap in de preventie van radicalisering? Hoe kunnen we voorkomen dat jongeren zich tegen hun eigen omgeving keren? En krijgen jongeren niet te snel het label ‘radicaal’ opgeplakt?

Om deze en andere vragen te beantwoorden organiseert FLOOR in  samenwerking met de opleiding Culturele en Maatschappelijke Vorming (Faculteit Maatschappij en Recht) en Stichting Argan  deze speciale Brandende Kwesties.

Het programma

• 17:00      Inloop
  • 17:30      Opening door Lamyae Aharouay
  • 17:35      Inleiding door Jean Tillie (Decaan faculteit Maatschappij en Recht)
  • 17:45      Presentatie triggerfactoren van radicalisering
  • 18:15      Q&A met een ex-Syriëganger en deskundigen
  • 18:45      Borrel

Onze sprekers

• Jean Tillie is de decaan van faculteit Maatschappij en Recht en expert op het gebied van radicalisme en extremisme.
  • Bertjan Doosje is bijzonder hoogleraar Radicalisering aan de Universiteit van Amsterdam (UvA).
  • Ex-Syriëganger (om privacyredenen zullen wij de naam van deze gastspreker niet publiceren)
  • Lamyae Aharouay is journalist en columnist (NRC) en is de moderator voor deze Brandende Kwestie.

Jouw gratis entree.

Zoals alle evenementen bij FLOOR is ook dit event gratis. Meld je aan en weet zeker dat je een plekje hebt!

Gepubliceerd door  FLOOR 12 april 2018